Hvad er topkapning?

Topkapning er en teknik hvor et et træ ved klatring beskæres eller fjernes "oppefra". Hvis et træ skal fjernes er det hurtigeste at fælde det, men dette er ofte ikke muligt i haver og parker da der ofte er for stor risiko for skader på omgivelserne. Når et træ topkappes "skilles" træet ad og hejses ned i passende små stykker.

Reb & save - Topkapperens vigtigeste værktøj

En topkappers vigtigste udstyr er reb, save og seler. Rebene findes hovedsagligt i to typer: Topkapperens livliline i form af klatrereb, der på mange måder minder om reb der anvendes til bjergbestigning med samme kvalitetskrav til håndterbarhed, dog uden samme elasticitet. Samt reb med stor brudstyrke til gribning og nedfiring af afstårne grene og stammer.
En topkappers save findes i alle størrelser og afskygninger. Med og uden moter. Nogle på stænger til at beskære vanskeligt tilgængelige grene og andre som man kender dem fra redskabsskuret. Motorsavene findes i alle størrelse fra små letvægtssave som hvis situationen kræver det kan benyttes med en hånd til kilo tunge save fx er vores støreste m. 70 cm sværd (28").

Klatreteknik

Klatreteknikken der anvendes til træklatring minder på mange måder om bjergklatring, men adskiller sig også væsentlig på visse punkter. Generelt er man tungt rustet med klatreseler, sikkerhedsudstyr og save. Oftest er man fæstnet til et topanker, der oftest er et reb over en træets øvre grene. I brede kroner benytter man flere holdepunkter for at kunne bevæge sig vandret rundt i træet.
Hvis et træ skal fjernes klatres med sprorer, som er et sæt pigge spændt på indersiden af savestøvlerne som gør det nemmere at klatre. Dette skader dog barken og udeladdes oftest ved beskæringsopgaver.

Resten af topkapperens legetøj

Udover save, reb, seler og sikkerhedsudstyr har den veludrustede topkapper en række andre værktøjer. Denne værktøjskasse inkluderer bla: forskellige typer spil til kontrol og indtrækning af stammer og forøgelse af sikkerheden i forbindelse med fældning af vanskeligetræer, bigshot (en slags forvokset slangebøsse) til plancenring af reb, diverse special karabinhager til ophængning af "svævebaner" til særligt vanskeligt hængende grene.

Topkappermiljøet

Erhversmæssig træklatring er en lille niche speciel niche. Hvor sport og arbejde flyder sammen. Der afholdes fx årligt DM i træklatring:

DM i træklatring - Dansk Træplejeforening

Hvor der bl.a. konkurreres i hurtigklatring, arbejdsklatring og personredning.